De koningin van het weer

Deze column is gepubliceerd op 19 januari 2013 in het Parool

Zondags, maandags en dinsdags, na het half acht nieuws op RTL 4: het weerbericht, gepresenteerd door Helga van Leur. Dat blijkt een lastige klus, iedere dag opnieuw. Ze moet, in zo’n drie minuten en dertig seconden, behoorlijk ingewikkelde informatie op een begrijpelijke manier aan ons duidelijk maken. We krijgen namelijk een stuk of zeven, acht informatielagen op ons af. We zien Van Leur. We horen haar praten. Achter haar zien we de kaart van Europa, bijvoorbeeld. Met daarin getekend de luchtdruksystemen, wolken. Een zonnetje, boven Spanje. Getallen: de temperaturen.

Toch volgen we haar gemakkelijk, en met plezier, doordat Van Leur een aantal presentatietechnieken bewust hanteert. In de eerste plaats haar stem. Ze spreekt qua tonen aan de hoge kant, wat overkomt als ‘groot enthousiasme.’ Ze praat daarbij behoorlijk snel; impressie: ‘gedrevenheid.’ Het effect is, dat we graag naar haar luisteren.

Dan is het nog de kunst, wát ze vertelt goed over te brengen. Daar gebruikt Van Leur een systeem voor. Ze kijkt naar de kaart, wijst bijvoorbeeld naar een hoge drukgebied. Omdat ze wijst, kijken we met haar mee, naar die kaart. Dan draait ze zich naar ons toe, richting camera, en geeft aanvullende informatie over wat er niet te zien is: ‘Het wordt daardoor kouder, de komende dagen.’ Zodoende maakt ze prachtig gebruik van beeldinformatie via haar wijzen en kijken. En kunnen we haar moeiteloos volgen.

Een extra lastig moment is het slot. De afkondiging: “Fijne avond.” Eenvoudige tekst, op het eerste gezicht. Maar door die tekst krijgt ze een tweede rol, naast weerdeskundige: ze is heel even gastvrouw. Als die rol niet goed wordt neergezet, door de tekst als een cliché te presenteren, gaat dat al snel ten koste van haar hele geloofwaardigheid. Van Leur doet dat, telkens opnieuw, met grote zwierigheid. Stralende lach, kleine knik, wat zachtere, hese stem. Waardoor we weten: dit meent ze. Ook vanwege de korte pauze, die ze even maakt na haar laatste zin over het weer. Tussen de twee rollen.

HomeColumns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *