Van het kastje naar de muur

Deze column is gepubliceerd op 5 januari 2013 in het Parool

Afgelopen zondag, in Buitenhof, Eberhard van der Laan. Hij probeert een goed verhaal neer te zetten. Toch lukt hem dat niet.

Een voorbeeld. Over de aanpak van softdruggebruik op scholen zegt Van der Laan: “Er is veel informatie dat jonge hersens, dus van kinderen tussen de 14 en 23, meen ik, veel meer schade hebben door het gebruik dan mensen die veel ouder zijn. Je ziet dat dat slechte resultaten geeft op de scholen. Mensen gaan daardoor uitvallen. Kindertjes. We zeggen, met de regering, die daar een groot punt van maakt: hier moeten we echt veel meer aan doen.” Het is duidelijk: hij wekt een nogal verwarde indruk. De oorzaak is, dat hij voorafgaand aan dit interview niet voor één invalshoek heeft gekozen. Hij is, als burgemeester, deskundige; hij is beleidsmaker en hij is de uitvoerder die maatregelen afkondigt. En wij als kijker zijn vooral geïnteresseerd in de vierde invalshoek: het concrete effect van zijn maatregelen. Dus zegt de interviewer: “Maar wat doet u? U zorgt dat er coffeeshops gesloten worden. Dat de afstand tussen de coffeeshop en de school iets groter wordt. Maar ja, een kwestie van fietsen, lijkt me. Ze mogen niet meer op het schoolplein blowen. Dan doe je het in het portiek er naast. Dat is niet echt een oplossing om kinderen van de wiet af te houden.” Opnieuw maakt Van der Laan geen keuze, qua invalshoek: “Nee. Maar er is hier geen kastje waar een sleutel hangt met de instant-oplossing voor het hele probleem. Het is allemaal verschillende dingen tegelijk doen(…)” Enzovoort. Weer zwijgt hij over concrete effecten.

De interviewer probeert het nog een keer: “Maar als je het over kinderen hebt, en je vindt het een gezondheidsprobleem, dan moet er meer gebeuren.”
Eberhard: “Dat is een heel groot gezondheidsprobleem. Overigens, over de hersens die eerder beschadigd worden als ze nog in ontwikkeling zijn, dat zie je ook met alcohol. Dus we zijn tamelijk fanatiek bezig met het alcoholprobleem.” Jammer. De burgemeester lijkt de interviewer van het kastje naar de muur te sturen.

HomeColumns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *